Možno si poviete, že to ako video vyzerá závisí len od kameramana. Nie je to úplne tak 🙂 Pozrite si (perfekcionistické) tipy k plánovaniu svadby, ktorými pomôžete aj svadobnému videu. Ponúkame Vám malého sprievodcu plánovaním svadby.

 

TIP 1: PRÍPRAVY

Veľmi radi zachytíme aj časť Vašich ranných príprav, má to svoje čaro :). Pri plánovaní budíčka dbajte aj o seba a dobre sa vyspite. Určite je rozdiel vstávať o 6:00 a o ôsmej. Neposúvajte svoje prípravy príliš skoro len kvôli ďalším hosťom, ktorí sa idú česať po Vás. Myslite aj na priestory príprav. Lepšie vyzerá uprataná, čistá a priestranná miestnosť s dostatom prirodzeného denného svetla. Pokiaľ je to možné, pripravujte sa u seba doma prípadne v hoteli a vyhnite sa kaderníctvam, centrám krásy a podobným neosobným miestam. Kľudne si zavolajte rodinu, priateľov i domácich maznáčikov – svadobné prípravy môžete takto spojiť 🙂

 

TIP 2: FOTENIE

Najlepším riešením pre portrétové fotenie je naplánovať ho v separátny deň. Budete v pohode, bez stresu, zhonu a časového limitu. Nevýhodou je náročnosť a dodatočné náklady, no budete si môcť vybrať aj vzdialenejšie miesto, prípadne viac miest. Poteší aj fakt, že počasie nebude “ruleta” a viete sa podľa neho zariadiť. Tu vznikne priestor aj na dodatočné natáčanie scénok – v kľude.

Ak sa budete fotiť počas svadobného dňa, skúste sa vyhnúť priamemu obednému slnku, ktoré na Vašich tvárach vytvorí nepekné tiene. Počas obeda radšej vyhľadajte tienisté miesta. Možno však bude Váš harmonogram povolovať fotenie aj pred západom slnka. Vtedy neváhajte a vybehnite do prírody, tých 15minút za to bude stáť! Koniec koncov, fotograf Vám v tom určite rád poradí.

 

TIP 3: PRESUNY

Presuny autom z miesta na miesto sú časovo náročné a únavné. Pri plánovaní dňa sa snažte eliminovať zbytočné presuny a spájajte rôzne činnosti na jedno miesto. Ušetríte tým kopu času a hlavne si tým zabezpečíte kľudný priebeh Vášho najdôležitejšieho dňa. Ušetrený čas potom môžete využiť na fotenie bez zhonu.

 

TIP 4: VÝBER SÁLY

Či v kulturáku, reštaurácii, stodole alebo pod holým nebom. Svadbu môžete mať kdekoľvek. To, aké miesto si vyberiete bude ovplyvňovať aj Vaše video. Ak sa Vám páči rozprávkové video, vyberajte podľa toho aj priestor konania. Vyberajte sálu s dostatkom denného svetla – čím viac veľkých okien a prenikajúceho svetla, tým lepšie. Presvetlené sály, do ktorých vnikajú aj slnečné lúče zapadajúceho slnka dodajú slávnostnej recepcii úplne inú atmosféru.

 

TIP 5: OBRAD

Civilný sobáš sa dá jednoducho prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Ten odporúčame priamo v mieste konania hostiny aby ste eliminovali nadbytočné presuny a zároveň sa vyhnete neestetickým priestorom akým je matrika. Keď máte obrad vonku, odporúčame ho v letných mesiacoch plánovať po 15. až 16. hodine, aby ste sa vyhli silnému obednému slnku a veľkej horúčave.

Obrad v kostole má svoje čaro a ak máte možnosť výberu kostola, vyberajte aj podľa svetelnosti v interiéri a veľkosti priestoru pred oltárom. Všetci sa potešíme, keď sa nebudeme tlačiť :). Niekedy sa stáva, že máme protichodné predstavy ako oddávajúci kňaz. Sme tolerantní a vždy sme to obstáli. No môžete sa ho vopred spýtať na špecifické požiadavky, aby sme sa navzájom vedeli rešpektovať.

 

TIP 6: HOSTIA S MOBILMI

Fotografujúci hostia s mobilmi v ruke sú súčasťou dnešnej modernej doby a radi ich počas tejto “činnosti” točíme. 😀 Patrí to jednoducho k tomu :). Ale všetko by malo mať svoje medze. Rozhodne sa fotiť nehodí v kostole alebo počas iných neopakovateľných momentov, kedy by sa display strýkovho fotoaparátu objavil pred našim objektívom. Určite usmernite hostí, aby radšej momenty prežili nerušene s vami a mobil nechali vo vrecku.

svadobny obrad fail

TIP 7: FOTOGRAF

Sú rozni fotografi. S niektorími sa zhodneme viac, s niektorými menej. Niektorí nechávajú všetko na prirodzený priebeh, niektorí naopak do deju zasahujú. Keďže chcete mať okrem skvelého videa aj skvelé fotky, snažíme sa vždy nájsť s fotografom kompromis a nezavadzať si. My sa už dohodneme. No môžete mu povedať, že video je pre Vás rovnako dôležité ako fotky! 🙂

 

TIP 8: ORGANIZÁCIA PROGRAMU

Menej je viac. Toto pravidlo platí aj pri organizácii zábavného programu. Pokiaľ trváte na nejakom programe a myslíte si, že bude hostí baviť sme za. 🙂 No malo by to mať spád a nepreháňajte to. Krájanie torty odporúčame plánovať na skoršiu hodinu ku káve (napr po prvom kole). Pred polnocou už nebude tak chutiť a spolu s čepčením tak urobíte dlhé “okno” pre tancu-chtivých hostí. Rovnako, čepčenie sa zvykne robiť presne o polnoci, no ak rátate aj s redovým a popolnočným tancom, odporúčame čepčiť po 23. hodine – nebudete až tak unavení. Organizáciu a tvorbu harmonogramu môžete nechať aj na šikovných ľudí zo svadobnej agentúry.

 

TIP 9: NASVIETENIE SÁLY

Po západe slnka sme odkázaní už len na umelé svetlo. Preto nezanedbajte ani prípravy nasvietenia večernej zábavy. Aj tu platí, že menej je viac. Rôzne svetelné efekty budú síce zaujímavé pre hostí, no fotograf aj kameraman budú trpieť. Čím prirodzenejšie (a nefarebné) svetlo bude, tým budú aj zábery krajšie – pozrite obrázok nižšie (záber v noci). Tmavý neosvetlený tanečný parket bude znamenať aj tmavé video. Naše kamery si síce poradia aj s tmou a v prípade potreby si vieme pomôcť vlastnými svetlami, no neradi zasahujeme do prirodzeného prostredia. Sme aj za farebné podsvietenie, no ľudia by mali byť osvetlení predovšetkým bežným bielym svetlom (ideálny je luster nad parketom) alebo aspoň jeho odleskami. Inak budete mať tvár sfarbenú do modra či fialova. Strašiakom fotografov a kameramanov sú aj laserové svetlá, ktorých priame lúče môžu natrvalo poškodiť snímače vo vnútri našich foťákov. Podľa môjho názoru  sa laser na svadbu ani nehodí. Ten vynikne niekde na párty vo veľkých sálach.

dobre svetelne podmienky svadba

 

TIP 10: CATERING

Posledný tip sa bude týkať samotnej svadobnej hostiny a jej organizácie, ktorú máva na starosti catering alebo prevádzkar podľa toho kde to máte. Vždy nás pozvete aj k svadobnému stolu, čo si veľmi vážime :). Keďže sa počas hostiny niečo deje aj pri hlavnom stole, budeme radi, ak nás s fotografom posadíte na také miesto, kde na Vás budeme neustále vidieť. Neprídeme o dôležité zábery, ktoré sú často nečakané. 🙂 Ďaľším kameňom úrazu, s ktorým sa stretávame je estetickosť stolov v neskorších hodinách. Určite si dajte podmienku, aby sa (nealko) nápoje na stoloch podávali výhradne v sklenených nádobách. 2-litrové plastové flaše na kamere úplne nevynikajú 🙂 Naštastie sa tento zlozvyk pomaly vytráca, no niektoré catering firmy a reštaurácie si to stále neuvedomujú.

Nechceme, aby ste tieto tipy vnímali ako nutnú podmienku. Sú to len odporúčania a je nám jasné, že z rôznych dôvodov nie je pre Vás každý jeden bod splniteľný. Je to úplne v pohode.

Ak máte záujem o svadobné video By Magusheen – napíšte nám 😉

Autor: Michal Magušin